Ugn 175°

Tårtbotten
3 äggvitor
2 dl mald sötmandel
1 dl socker

Citronkräm
3 äggulor
¾ dl socker
½ citron
2 dl vispgrädde
3 msk smör
ev. 1–1½ tsk potatismjöl

Dekoration
1 dl vispgrädde
Jordgubbar

Tårtbotten
Vispa äggvitorna hårt och vänd ner mandeln och sockret. Ta en form, 23 centimeter i diameter, och täck med bakplåtspapper. Smöra och bröa. Fördela smeten jämnt i formen. Grädda i cirka 25 minuter. Låt svalna innan du stjälper upp kakan.

Citronkräm
Blanda äggulorna, socker, det rivna skalet och saften av citronen, grädden och smöret i en tjockbottnad kastrull. Värm under omrörning tills blandningen tjocknar, vilket den gör strax under kokpunkten. Om du vill ha krämen tjockare kan du vispa i potatismjöl. Kyl kastrullen i vattenbad och låt krämen kallna.

Bred ut krämen över mandelbotten och klicka eller spritsa över grädde. Dekorera med jordgubbar.

Kommentar: En härligt frisk och jättegod tårta till midsommarkaffet.

Skicka en kommentar

 
Top